Hukukçudan Girişimci Olmaz

Albaraka Garaj
2 min readApr 26, 2024

Lisans Hakları ve Fikri Ürünlerin Devri

Fikri ve sınai mülkiyet ürünlerinin sahipleri tarafından üçüncü kişilerin kullanması, satması ya da pazarlaması için verdiği hakka lisans hakkı denmektedir. Lisans hakkı bir nevi kiralama gibi de düşünülebilir. Sınai mülkiyet ürünlerini marka, patent ve faydalı model olarak daha önceki yazılarımızda konu edinmiştik. Fikri mülkiyet başlığındaysa bilgisayar programlarına değinerek lisanslanması hususuna değineceğiz.

Yazının konusuna hızlı bir giriş yaptık, hemen devamını getirelim. Daha iyi anlaşılması için; lisans hakkı yukarıda isimlerini yazdığımız sınai mülkiyet ürünlerinde söz konusu olacaktır. Bilgisayar programlarını, sınai mülkiyet ürünlerinden ayrı tutmamızın sebebi aynı kanunla korunmamasından kaynaklanmaktadır. Bilgisayar programlarında lisanslamanın adıysa ruhsat olarak anılacaktır. Öncelikle marka, patentte yer alan lisans haklarına değineceğiz.

Marka, patent ve faydalı model gibi sınai mülkiyet alanında lisanslar; basit lisans ve inhisari lisans şeklinde ikiye ayrılmaktadır. Basit lisansta, lisans veren hak sahibi birden çok kimseye lisans verebilir ve aynı zamanda kendisi de kullanabilir. İnhisari lisansta ise, lisans veren hak sahibi yalnızca birine lisans verir ve açıkça belirtmediği sürece kendisi dahi kullanamaz. Lisans sözleşmelerinin kesinlikle yazılı olması gerekmektedir. Lisans sahipleri, kural olarak lisanstan doğan haklarını üçüncü kişilere devredemez veya alt lisans veremez. Ancak üçüncü kişilere devredebileceği veya alt lisans verebileceği hususunda anlaşılabilir. Lisans sözleşmesi imzalandıktan sonra Türk Patent ve Marka Kurumu’na bildirilmesi gerekir. Böylelikle lisanslama işlemi bitmiş olacaktır.

Lisans sözleşmeleri teknik detaylara sahip olacağı için konuyla ilgili bir uzmandan görüş alınması isabetli olacaktır. Zira lisans sözleşmelerine dair kanun bir sınırlama yapmamaktadır. Ancak özellikle patente dair zorunlu lisanslama yapılması gereken haller bulunmaktadır. Bu sebeple yazının geneline uygun olması için zorunlu lisansa yer verilmemiştir.

Devir Konusu

Marka, patent, faydalı model ve tasarım gibi sınai mülkiyet ürünlerinin devrine değinmek gerekirse, devreden ve devralan arasında bir devir sözleşmesi yer alması gerekmektedir. Bu sözleşme içeriğinde; devreden ve devralan kişi/kurumların kimliği, devre konu ürünün Türk Patent ve Marka Kurumu’ndaki numarası ve devir ücretinin yer alması zorunludur. Ayrıca taraflar başkaca bir konuyu düzenleyebilir. En önemli noktayı söylemek gerekirse de; devir sözleşmesi kesinlikle noter onaylı olmalıdır. Noter onayı olmasından dolayı ilave olarak noterlik ücreti ortaya çıkmaktadır. Noterin devir sözleşmesini onaylamasının ardından bu sözleşme Türk Patent ve Marka Kurumu’na gönderilerek devir işlemi tamamlanmaktadır.

Girişimcilerin yaşayabileceği her türlü hukuki ihtilaf konusunda tarafımızla iletişime geçmesini tavsiye eder, iyi okumalar dilerim.

--

--

Albaraka Garaj

Albaraka Garaj, teknoloji tabanlı iş fikirlerine ve projelere sahip girişimcilerin kuluçka ve hızlandırma olanakları ile desteklendiği hızlandırma merkezidir.